1ος - 2ος Μήνας

Η ηλικία της εγκυμοσύνης αρχίζει να υπολογίζεται από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου της εγκύου και ολοκληρώνεται σε 40 εβδομάδες.
Την εβδομάδα της σύλληψης το γονιμοποιημένο ωάριο (βλαστοκύστη) θα πάρει το δρόμο του προς τη μήτρα, στην κοιλότητα της οποίας θα εμφυτευτεί και θα αρχίσει να αναπτύσεται. Το μέγεθος της βλαστοκύστης είναι περίπου σαν τη μύτη ενός μολυβιού, ενώ τα κύτταρα της οργανώνονται σε ομάδες. Τα εσωτερικά κύτταρα θα δημιουργήσουν το έμβρυο, ενώ τα εξωτερικά θα δημιουργήσουν τον αμνιακό σάκκο και τον πλακούντα.

Την 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει περίπου το μέγεθος σπόρου. Το έμβρυο αποκτά σχήμα και αρχίζει η οργανογέννεση. Αυτή τη χρονική περίοδο δημιουργείται το Κυκλοφορικό Σύστημα και καρδιακός παλμός του εμβρύου γίνεται ορατός στον Υπέρηχο περίπου την 6η εβδομάδα. Το έμβρυο μοιάζει περισσότερο με μικροσκοπικό γυρίνο παρά με άνθρωπο. Λαμβάνει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο από τον νεοσχηματισμένο Πλακούντα διαμέσου του Ομφαλίου Λώρου.

Από την 9η εβδομάδα κύησης το έμβρυό σας μοιάζει όλο και περισσότερο με άνθρωπο με το σχηματισμό των άκρων, των δακτύλων, της μύτης, των ματιών και μικροσκοπικών αυτιών. Την 9η εβδομάδα το έμβρυο έχει περίπου το μέγεθος μιας ρόγας σταφυλιού.

 • Τεστ εγκυμοσύνης: μπορείτε να κάνετε τεστ από την πρώτη κιόλας μέρα καθυστέρησης της περιόδου σας.
 • Αυτήν την περίοδο ορισμένες μητέρες αρχίζουν να νιώθουν ναυτία ή κούραση ή εμφανίζουν τις συνήθης μικροενοχλήσεις.
 • Πιθανότατα σε αυτό το διάστημα θα έχετε κάνει το πρώτο σας ραντεβού με τον γιατρό σας. Οι συναντήσεις σας εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αρχικά θα γίνονται κάθε μήνα και προς το τέλος κάθε 2 εβδομάδες. Τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός θα σας εξετάζει κάθε εβδομάδα.
 • Θα σας ζητηθεί από τον γιατρό σας να κάνετε τις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος καθώς και test-Pap.
 • Θα πρέπει να ξεκινήσετε τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων και να προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

3ος - 4ος Μήνας

Στις 10 εβδομάδες το μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος ενός Κουμ-κουάτ. Σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ενώ οι ιστοί και τα όργανα του αναπτύσονται και ωριμάζουν.
Το μωρό σας μπορεί να ανοίξει και να κλείσει τις γροθιές του και χάρη στην ανάπτυξη των μυών και αντανακλαστικών του είναι σε θέση να μετακινεί τα άκρα του και να κλωτσάει. Εάν αυτό είναι το πρώτο μωρό σας θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα σκιρτήματά του περίπου την 18η-20η εβδομάδα, ενώ εάν πρόκειται για το 2ο ή το 3ο παιδί σας είναι πιθανό να αισθανθείτε τα σκιρτήματά του από την 16η εβδομάδα.

Γύρω στην 12η εβδομάδα τα νεφρά του αρχίζουν να παράγουν ούρα που το μωρό σας θα ξεκινήσει σύντομα να απεκκρίνει στο αμνιακό υγρό. Στο σημείο αυτό αρχίζει το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας το οποίο πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι το καλύτερο στάδιο της εγκυμοσύνης τους.

Μεταξύ της 15ης και 20ης εβδομάδας το μωρό σας θα είναι διπλάσιο σε μέγεθος. Παράλληλα με την ανάπτυξη του σώματός του ανπτύσσεται και ωριμάζει το Νευρικό του Σύστημα. Σε αυτό το στάδιο το μωρό σας αισθάνεται τον κτύπο της καρδιάς σας και ακούει την φωνή σας.

Στις 20 εβδομάδες το βάρος του μωρού σας είναι περίπου 300-350 gr, ενώ το ολικό μήκος του είναι περίπου 25 εκ. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται το μισό της εγκυμοσύνης σας.

 • Εάν νιώθατε ναυτία και κούραση κατά τις πρώτες εβδομάδες, τώρα θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.
 • Θα αρχίσει να μεγαλώνει η κοιλιά σας και για αυτό θα χρειαστείτε πιο άνετα ρούχα.
 • Βεβαιωθείτε ότι φοράτε σουτιέν που προσφέρει τη σωστή στήριξη.
 • Θα κάνετε τις συνήθεις αιματολογικές εξετάσεις (κάθε 4 εβδομάδες) καθώς και μέτρηση αυχενικής διαφάνειας και Papp-A (Προγεννητικός έλεγχος).
 • Εάν συντρέχει λόγος θα υποβληθείτε σε χρωμοσομικό έλεγχο του εμβρύου με λήψη τροφοβλάστης (CVS) ή αμνιοπαρακέντηση.

5ος - 6ος Μήνας

Μεταξύ της 21ης και 27ης εβδομάδας το μωρό σας αποκτά την αίσθηση της αφής. Στην 23η εβδομάδα περίπου θα μπορείτε να αισθάνεσtε τον λόξυγγα του μωρού σας. Μην ανησυχείτε, ο λόξυγγας είναι μέρος της ανάπτυξής του και είναι σύνηθες να υπάρχει αρκετές φορές την ημέρα.

Οι πνεύμονες του είναι επίσης σχηματισμένοι. Το μωρό σας εκπαιδεύεται στην αναπνοή με το να εισπνέει και να μετακινεί μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού προς και εκτός των πνευμόνων του. Μετά τις 24 εβδομάδες, ένα μωρό είναι ικανό να ζήσει και εκτός μήτρας με τις κατάλληλες ιατρικές φροντίδες. Στην 27η εβδομάδα το μωρό σας μπορεί και ανοιγοκλείνει τα μάτια του ως αντανακλαστικό, αλλά δεν μπορεί να δει. Το βάρος του είναι περίπου 1 κιλό και το μήκος του περίπου 35 εκ.

 • Η μήτρα σας έχει αρχίσει να μεγαλώνει γρήγορα ήδη αυτοί που σας βλέπουν καταλαβαίνουν ότι είστε έγκυος.
 • Μπορεί να νιώθετε ότι πεινάτε περισσότερο απ' ότι πριν. Ακολουθήστε μια φυσιολογική διατροφή.
 • Μεταξύ 22η και 24η εβδομάδα θα πρέπει να κάνετε ένα εξειδικευμένο Υπερηχογράφημα, το β-επιπέδου.

7ος - 8ος Μήνας

Μπήκατε πλέον στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Στις 28 εβδομάδες το μωρό σας ζυγίζει περίπου 1 κιλό. Από την 28η εβδομάδα και μέχρι την γέννησή του μωρού το βάρος του περίπου θα τριπλασιασθεί δημιουργώντας ένα στρώμα λίπους που θα το βοηθήσει να παραμείνει ζεστό όταν θα βρεθεί εκτός μήτρας. Τώρα το μωρό σας μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και να ξεχωρίζει το φως από το σκοτάδι. Επίσης μπορεί να ακούει τα λόγια σας και τα τραγούδια σας. Καθώς οι μέρες του τοκετού πλησιάζουν, το σώμα του καλύπτεται από μία λευκή ουσία η οποία το προστατεύει από το αμνιακό υγρό. Ξεκινούν οι πρώτες περισταλτικές κινήσεις του εντέρου του. Στις 37 εβδομάδες η επιδερμίδα του μωρού σας είναι ροζ και απαλή. Το βάρος του είναι περίπου 2700 – 3000 γρ. και από το χρονικό σημείο αυτό και μετά είναι έτοιμο να γεννηθεί.

 • Εάν έχετε μικρά παιδιά, αφιερώστε χρόνο για να τους κάνετε να συνηθίσουν την ιδέα του καινούργιου μωρού.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι άνετα. Εάν αισθανθείτε κούραση, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε τοποθετώντας τα πόδια σας ψηλά, πάνω από το ύψος της καρδιάς.
 • Κατά διαστήματα είναι πιθανό να νιώθετε ήπιες συσπάσεις της μήτρας.
 • Είναι πιθανό να νιώθετε κούραση και γι'αυτό πρέπει να ξεκουράζεστε όσο είναι δυνατό.
 • Ετοιμάστε την τσάντα σας για το Μαιευτήριο.

9ος Μήνας - Τοκετός

Μερικές εβδομάδες πριν τον τοκετό μειώνεται η Προγεστερόνη της εγκύου και παράλληλα αυξάνεται η Προσταγλανδίνη και η Ωκυτοκίνη της. Η Προσταγλανδίνη επιδρά στην σύσταση του τραχήλου της μήτρας κάνοντάς τον πιο μαλακό και προετοιμάζοντάς τον έτσι για τον τοκετό, ενώ η Ωκυτοκίνη επιδρά στις συσπάσεις της μήτρας κάνοντάς τις πιο έντονες και πιο συχνές ενεργοποιώντας έτσι τον μηχανισμό του τοκετού. Υπό την επίδραση των Προσταγλανδινών ο τράχηλος εξαλείφεται σε μήκος και να αρχίζει να διαστέλλεται δίνοντας έναυσμα για τοκετό. Με την αυτόματη ή τεχνητή ρήξη των υμένων (όταν σπάσουν τα νερά) έχουμε τον εξελισσόμενο ενεργό τοκετό. Όταν η διαστολή του τραχήλου της μήτρας φτάσει τα 10 εκατοστά είναι σχεδόν όλα έτοιμα για την έξοδο του εμβρύου. Μετά τη γέννηση του μωρού σας σειρά παίρνει ο Πλακούντας, η έξοδος του οποίου είναι το τελευταίο στάδιο του τοκετού.

<INSERT VIDEOS HERE>

 

Σχετικά άρθρα:

Μητρικός θηλασμός
Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Μιλτιάδης Α. Παπαδάκης, Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας