Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού.

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια προληπτική εξέταση ρουτίνας με σκοπό τη διάγνωση αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου που ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια τη θεραπεία, η οποία είναι συνήθως απλή και ανώδυνη.

Η ευρεία εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του τραχήλου στο συνολικό πληθυσμό. Επινοήθηκε από τον Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου και εφαρμόζεται παγκοσμίως για περισσότερα από 50 χρόνια.

Επισημαίνεται ότι το Pap-test μπορεί να εμφανίσει σε ποσοστό 15-30% ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα (δηλαδή να εμφανίζει φυσιολογικό αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει τραχηλική βλάβη) και σε ποσοστό 5-15% ψευδώς θετικό αποτέλεσμα (δηλαδή να δείχνουν παθολογικό αποτέλεσμα σε γυναίκες με φυσιολογικό τράχηλο).
Σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος στο Pap-test, συνιστάται επανέλεγχος ή/και Κολποσκόπηση.

Thin Prep (Pap-test με κυτταρολογία υγρής φάσης)

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες για περισσότερο από 10 χρόνια, είτε σαν πρώτη είτε σαν δεύτερη επιλογή π.χ. μετά από παθολογικό ή ανεπαρκές κλασικό Pap-test.

Τα κύτταρα του τραχήλου συλλέγονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με το κλασικό test αλλά διαφέρει ο τρόπος μεταφοράς και εξέτασης του υλικού λήψης. Με τη μέθοδο αυτή βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα του υλικού που εξετάζεται και μειώνονται οι πιθανότητες ψευδώς θετικού ή ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος. Επίσης εάν κριθεί απαραίτητο μπορούν να γίνουν επιπλέον εξετάσεις στο ίδιο δείγμα, όπως ανίχνευση και τυποποίηση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV-DNA test) και ταυτοποίησης παραγόντων φλεγμονής (Χλαμύδια, Ουρεάπλασμα, Μυκόπλασμα κ.λ.π. )

Το Thin Prep test εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (FDA) το 1996 και έκτοτε παρουσιάστηκαν πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που καταξιώνουν τη μέθοδο αυτή στην κλινική πράξη.

Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι το κόστος που είναι περίπου διπλάσιο από το αυτό του κλασικού Pap-test.

Σχετικά άρθρα:

Αντισύλληψη
Ενδομητρίωση
Υπογονιμότητα

Μιλτιάδης Α. Παπαδάκης, Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας