ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
(χάπι της επόμενης ημέρας ή των τριών ημερών)

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν 2 διαφορετικά σκευάσματα, ένα που πρέπει να λαμβάνεται εντός 24 ωρών από την συνουσία και ένα δεύτερο που πρέπει να λαμβάνεται εντός 72 ωρών. Πρέπει να τονιστεί ότι και τα δύο σκευάσματα εμποδίζουν τη σύλληψη και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην ενδομητρική κοιλότητα ενώ δεν έχουν καμία δράση αν το κύημα προλάβει και εμφυτευτεί στο ενδομήτριο. Επειδή τα εν λόγω σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ναυτία, απορύθμιση του καταμήνιου κύκλου, ακανόνιστες μητρορραγίες σε ποσότητα και σε διάρκεια, συνιστάται η χρήση του να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα σε συνεννόηση με το γυναικολόγο ώστε να αποφεύγεται η συστηματική χορήγηση.

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΣΚΙΑ

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα δισκία που περιέχουν τεχνητές γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεσταγόνα), τα διφασικά, τα μονοφασικά και τα micro-pills. Η δράση τους στοχεύει στο να εμποδίσουν την παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες και στο να δημιουργήσουν ένα αφιλόξενο για το γονιμοποιημένο ωάριο, ενδομήτριο. Εκτός της αντισυλληπτικής δράσης χορηγούνται επίσης για:

  • α) προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
  • β) δυσμηνόρροια
  • γ) θεραπεία υπερανδρογοναιμίας, ακμής και υπερτρίχωσης
  • δ) κύστεις ωοθηκών
  • ε) ενδομητρίωση
  • στ) διαταραχές περιόδου ( αραιομηνόρροια, μητρορραγία, μηνομητρορραγία)

Η χορήγηση των αντισυλληπτικών δισκίων πρέπει να γίνεται μόνο από το γυναικολόγο και μετά από ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο. Σωστότερο είναι η χορήγησή τους να γίνεται σε νεαρές γυναίκες μέχρι 30 ετών. Απαραίτητη προυπόθεση για την χορήγησή τους είναι η ύπαρξη σταθερής σεξουαλικής σχέσης αφού δεν προφυλάσσουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ασκούν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου των ωοθηκών, του καρκίνου του ενδομητρίου, της οστεοπόρωσης, ενώ γίνονται μελέτες για τη συσχέτιση τους με τον καρκίνο του μαστού. Η σωστή λήψη των αντισυλληπτικών δισκίων εξασφαλίζει τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ανεπιθύμητης κύησης από όλα τα μέσα αντισύλληψης.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΟ ΣΠΕΙΡΑΜΑ (ΣΠΙΡΑΛ) – IUD (intrauterine device)

Πρόκειται για πλαστικό αντικείμενο σε σχήμα Τ το οποίο μπορεί να περιέχει είτε χαλκό είτε λεβονογεστρέλη (τεχνητή γυναικεία ορμόνη). Τοποθετείται μέσα στη μήτρα και εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Συνιστάται σε γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει, αφού είναι δυνατό να δημιουργήσει συμφύσεις και πρέπει να τοποθετείται πάντα μετά από την λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού αφού η ενδομητρίτιδα και η κολπίτιδα αποτελούν αντένδειξη για την τοποθέτησή του. Τέλος δεν συνιστάται σε γυναίκες με ιστορικό σαλπιγγίτιδας ή ενδοπυελικής φλεγμονής.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν επείγουσα αντισύλληψη με πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας. Η δράση του είναι ανοσολογική (αποτελεί ξένο σώμα στην ενδομητρική κοιλότητα και έτσι ενεργοποιεί το ανοσολογικό σύστημα της γυναίκας) και μηχανική (εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο) . Δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΔΙΑΚΕΚΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΟΝΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ

  • α) ανδρικό προφυλακτικό
  • β) γυναικείο προφυλακτικό
  • γ) κολπικό-τραχηλικό διάφραγμα

 

Σχετικά άρθρα:

Τεστ Παπανικολάου
HPV - Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μιλτιάδης Α. Παπαδάκης, Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας