Υπάρχουν τέσσερις γνωστές µορφές ακράτειας ούρων που συνήθως παρουσιάζονται στις γυναίκες:

 1. Ακράτεια ούρων από προσπάθεια.
  Είναι n ακούσια απώλεια ούρων όταν περπατάτε, ασκείστε η σnκώνετε κάτι βαρύ, όταν σnκώνεστε όρθια από καθιστή ή οριζόντια θέση, όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή γελάτε. Είναι n συχνότερn µορφή ακράτειας .
 2. Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου.
  Είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα προλάβετε να φτάσετε στnv τουαλέτα ή µπορεί να ξυπνάτε πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας µε έντονη ανάγκη για ούρηση.
 3. Ακράτεια ούρων µικτού τύπου.
  Συµβαίνει όταν οι γυναίκες έχουν συµπτώµατα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια όσο και επιτακτικού τύπου.
 4. Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση.
  Συµβαίνει όταν n ουροδόχος κύστn δεν αδειάζει εντελώς. Μπορεί να προκλnθεί είτε από δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν τnv ούρnσn είτε από απόφραξn τnς ουρήθρας που εµποδίζει τn ροή ούρων.

Ποιες γυναίκες προσβάλλει η ακράτεια ούρων;

Προσβάλλει τις γυναίκες όλων των nλικιών. Δεν αποτελεί µέρος τnς διαδικασίας γήρανσnς. Αξιοσnµείωτο είναι ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που αντιµετωπίζουν ακράτεια ούρων έχουν µέση ηλικία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σκεφθείτε τnν ουροδόχο κύστη σαν ένα µπαλόνι γεµάτο νερό και τnv ουρήθρα σαν το στόµιό του. Αν το στόµιο δεν είναι καλά κλειστό n παραµικρή πίεσn στο µπαλόνι θα «σπρώξει» το νερό προς τα έξω. Οι λόγοι για τους οποίους n ουρήθρa δεν µπορεί να µείνει κλειστή κατά τn διάρκεια δραστnριοτήτων που απαιτούν προσπάθεια, είναιι n αποδυνάµωσn των συνδετικών ιστών και των µυών τnς πυέλου και είναι φυσιολογικό αποτέλεσµα:

 • Της κύησnς και του τοκετού
 • Της χρόνιας άρσης βάρους ή καταπόνησης
 • Της εµµηνόπαυσης ή της ανεπάρκειας οιστρογόνων
 • Της παχυσαρκίας.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ακράτεια;

Mιλήστε µε τον γιατρό σας. Το να συζητήσετε για το πρόβληµα είναι το πιο σηµαντικό πράγµα που µπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να αποκτάτε ξανά τον έλεγχο. Για πολλές γυναίκες είναι συχνά το πιο δύσκολο βήµα. Κάντε το. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ντρoπή. Η ακράτεια είναι µια πάθηση που στις μέρες μας µπορεί να αντιµετωπιστεί. Ο γιατρός θα διαπιστώσει από ποιάς µορφής ακράτεια πάσχετε και θα σας συστrήσει τπν ενδεδειγµένη θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται συνήθως µε βάση τα συµπτώµατα που θα περιγράψετε στον γιατρό σας και µε µια προσεκτική εξέταση της πυέλου. Υπάρχουν επίσης ειδικές εξετάσεις (Oυροδυναμική εξέταση), που συνήθως περιλαµβάνουν τπν τοποθέτηση ενός µικρού καθετήρα στην ουροδόχο κύστη ο οποίος µετράει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν;

Για τις γυναίκες µε ακράτεια ούρων από προσπάθεια. µια συνηθισµένη συντηρητική θεραπεία είναι οι ασκήσεις Kegel για την ενδυνάµωση των µυών του πυελικού εδάφους. Ωστόσο, ανάλογα µε τη βαρύτητα της πάθησης σας, οι ασκήσεις Kegel µπορεί να µην επιφέρουν αρκετή ανακούφιση. 'Αλλες συντηρητικές θεραπείες που µπορούν να χρησιµοποιηθούν µόνες ή σε συνδυασµό µε ασκήσεις Kegel είναι:

 • Φυσιοθεραπεία (ασκnσεις µε biofeedback). µια διαδικασία που σας βοηθάει να αποκτήσετε τον έλεγχο ορισµένων λειτουργιών του σώµατος γνωρίζοντάς τις καλύτερα.
 • Ηλεκτρικό ερεθισµό των µυών, ο οποίος βοηθά στις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, αποµονώνοντας τους µυς που εµπλέκονται.
 • Φαρμακευτική αγωγή: Κάποιες µορφές ακράτειας ούρων µπορούν να αντιµετωπιστούν µε φάρµακα n µε ορµονοθεραπεία (αν π.χ. n ακράτεια σχετίζεται µε ανεπάρκεια οιστρογόνων). Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο µόνος αρµόδιος για να σας υποδείξει την κατάλληλη φαρµακευτική αγωγή είναι ο γιατρός σας.

Σχετικά άρθρα:

Τεστ Παπανικολάου
Κλιμακτήριος - Εμμηνόπαυση
Έλεγχος μαστών - Αυτοψηλάφηση

Μιλτιάδης Α. Παπαδάκης, Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας