Η Λαπαροσκόπηση μαζί µε την Υστεροσκόπηση αποτελούν την ενδοσκοπική γυναικολογική χειρουργική. Η ετοιμολογία της ενδοσκόπησης φανερώνει ότι η τεχνική αυτή βασίζεται στην επισκόπηση µε τηλεσκοπική κάμερα των έσω οργάνων, χωρίς την ανάγκη διάνοιξης των κοιλιακών τοιχωμάτων. Η ενδοσκόπηση χρησιμοποιείται µε επιτυχία εδώ και δεκαετίες σε όλες σχεδόν τις γυναικολογικές επεμβάσεις.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η λαπαροσκοπική χειρουργική όπως και εξέλιξή της (ρομποτική χειρουργική) αποτελούν σύγχρονες μεθόδους ελάχιστης παρέμβασης στο σώμα της ασθενούς. Η επέμβαση διενεργείται από 3-4 πολύ μικρές οπές στην κοιλιά της ασθενούς, με τη χρήση κάμερας και πολύ λεπτών εργαλείων. Ο χειρουργός-γυναικολόγος επισκοπεί σε οθόνη το εσωτερικό της κοιλιάς δια μέσω της κάμερας και χειρουργεί χωρίς νυστέρι, με τη χρήση laser ή ρεύματος και με ειδικά λεπτά εργαλεία. Τέλος αφαιρεί το ινομύωμα, την κύστη, ή ακόμα και ολόκληρη τη μήτρα όσο μεγάλη και να είναι από μία μικρή οπή του 1cm που υπάρχει ήδη στην κοιλιά, με την βοήθεια ειδικών εργαλείων. Έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού οι μικρές οπές συρράπτονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής. Χάρη σε αυτή την τεχνική, προσφέρεται στην ασθενή μια χειρουργική επέμβαση με εντυπωσιακά ταχύα ανάρρωση, σχεδόν αναίμακτη, χωρίς μεγάλες και αντιαισθητικές τομές.

Ποιες γυναικολογικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά;

 • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση για πυελικό άλγος, ή για διερεύνηση υπογονιμότητας
 • Πλαστική σαλπίγγων
 • Διάγνωση και θεραπεία έκτοπης κύησης
 • Ινομυώματα μήτρας
 • Κύστεις ωοθηκών και σαλπίγγων
 • Διάγνωση και θεραπεία ενδομητρίωσης σε όλα τα στάδια (η σοβαρή ενδομητρίωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σχεδόν αποκλειστικά λαπαροσκοπικά, και όχι με ανοιχτό χειρουργείο).
 • Υστερεκτομές, ολική, ή μερική αφαίρεση της μήτρας
 • Καρκίνος μήτρας. Λαπαροσκοπικός λεµφαδενικός καθαρισμός πυέλου σε ογκολογικά γυναικολογικά περιστατικά
 • Πτώση-χαλάρωση της μήτρας. Λαπαροσκοπική ανάρτηση της μήτρας ή του κολοβώματος στον ιεροκοκκυγικό σύνδεσμο.

ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Διαγνωστική Υστεροσκόπηση

Είναι η μέθοδος με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε το εσωτερικό της μήτρας της γυναίκας. Συνήθως δεν χρειάζεται αναισθησία και είναι πολύ καλά ανεκτή από την ασθενή. Μία πάρα πολύ μικρή κάμερα διαμέτρου 3-5mm εισέρχεται από τον γυναικολόγο στη μητρική κοιλότητα από τον κόλπο και δια μέσω του καναλιού του ενδοτραχήλου. Με την εξέταση αυτή παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του ενδοτραχήλου για πολύποδες, συμφύσεις, ή κακοήθεια, και της κοιλότητας της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, συμφύσεων, ανωμαλιών διάπλασης της, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασίας, και κακοήθειας.

Επεμβατική Υστεροσκόπηση

Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για:

 • Πολύποδες
 • Λύση συμφύσεων
 • Διάφραγμα μήτρας
 • Ινομυώματα
 • Βιοψία υπό οπτικό έλεγχο, όπως και θεραπευτική αφαίρεση του ενδομητρίου σε αιμορραγίες της μήτρας, πολύ συχνές στην κλιμακτήριο, ή στην εμμηνόπαυση.

Ειδικότερα, κατά την Υστεροσκόπηση για αφαίρεση ινομυωμάτων και πολυπόδων, ο ιατρός εισάγει από τον κόλπο μέσα στη μήτρα της ασθενούς μόνο ένα πάρα πολύ λεπτό εργαλείο μαζί με την κάμερα, βλέπει ακριβώς τη θέση του μορφώματος και το αφαιρεί από τον κόλπο, χωρίς καμία απολύτως τομή στην κοιλιά.

Η Υστεροσκόπηση είναι μία πολύ εξειδικευμένη και μοναδική μέθοδος για την αφαίρεση πολυπόδων και ινομυωμάτων και δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί από την απόξεση της μήτρας. Προσοχή, με την απόξεση δεν μπορεί να αφαιρεθεί κανένα ινομύωμα, ή πολύποδας του ενδομητρίου. Η Υστεροσκόπηση είναι μέθοδος ελάχιστα τραυματική, μοναδική και αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του εσωτερικού τμήματος της μήτρας. Η ασθενής συνήθως δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο πέραν της μίας ώρας μετά την επέμβαση, και επιστρέφει στις δραστηριότητές της την επόμενη μέρα, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.


Σχετικά άρθρα:

Ενδομητρίωση
Υπογονιμότητα
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μιλτιάδης Α. Παπαδάκης, Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας