Ο καλύτερος γνώστης της δομής και τοπογραφίας των μαστών είναι η ίδια η γυναίκα. Έτσι λοιπόν όταν κάνεις μπάνιο ή πριν ξαπλώσεις, μπορείς και πρέπει να κάνεις αυτοψηλάφηση μαστών σε ορθία θέση μπροστά στον καθρέπτη και εν συνεχεία σε κατακεκλιμένη στάση. Έτσι εσύ η ίδια μπορείς να γνωρίζεις άριστα το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των μαστών, με ένα απλό κοίταγμα στον καθρέπτη καθώς επίσης με την ψηλάφηση στις μασχαλιαίες χώρες, στους μαστούς και στη θηλαία άλω μπορείς να αναγνωρίσεις την ύπαρξη ενός ογκιδίου ≈ 1cm σκληρού ή μαλακού, επώδυνου ή ανώδυνου, κινητού ή προσκολλημένου. Έτσι μπορείς να απευθυνθείς αμέσως στο γυναικολόγο για κατευθυντήριες οδηγίες και περαιτέρω εξετάσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σου έχει δείξει ο γυναικολόγος τον τρόπο της αυτοεξέτασης και αυτή να γίνεται μετά και όχι λίγες μέρες πριν την περίοδο, γιατί τότε οι μαστοί είναι υπό τάση και υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθείς σε λάθος συμπεράσματα.

Εκτός της αυτοψηλάφησης και της ψηλάφησης από το γυναικολόγο υπάρχουν και απεικονιστικές μέθοδοι ελέγχου των μαστών, οι οποίες είναι:

  1. Υπερηχογράφημα και 3D υπερηχογράφημα μαστών που μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας.
  2. Μαστογραφία, η οποία γίνεται μετά την ηλικία των 35 – 40 ετών. Η πρώτη μαστογραφία φυλάσσεται «ως κόρη οφθαλμών» γιατί αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τις επόμενες μαστογραφίες οι οποίες ακολουθούν μία ανά έτος. Απαγορεύεται η εκτέλεση μαστογραφίας σε γυναίκες κάτω των 30 ετών γιατί ο μαστός είναι πλούσιος σε αδενικό ιστό, γεγονός που δυσκολεύει τη σωστή ανάγνωση της μαστογραφίας και ο μαζικός αδένας είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία. Θα γίνει μαστογραφία σε γυναίκα ≤ 30 ετών όταν έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ή υπάρχει εύρημα που δεν μπορεί να αξιολογηθεί με το υπερηχογράφημα.
  3. Ψηφιακή μαστογραφία η οποία γίνεται από μαστογράφους νέας γενιάς με μικρότερο ποσοστό ακτινοβολίας.
  4. Μαγνητική τομογραφία μαστών η οποία είναι και αυτή ανώδυνη εξέταση και γίνεται επικουρικά της μαστογραφίας.

Σχετικά άρθρα:

Ενδομητρίωση
Τεστ Παπανικολάου
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μιλτιάδης Α. Παπαδάκης, Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας